Ondernemers verhaal

Dirk Schouten - Althen groothandel in sensors & controls

Ondernemers verhaal

Dirk Schouten - Althen groothandel in sensors & controls

Groeien door het geven van vertrouwen

Dirk Schouten is een bevlogen ondernemer die de meest uiteenlopende bedrijven is gestart of heeft overgenomen. Hij is eigenaar van onder andere Althen, een groothandel in sensoren en meetinstrumenten. Dirk is een echt mensen-mens. Met zijn natuurlijke charme weet hij personeel aan zich te binden. Hij geeft zijn werknemers veel vertrouwen en volgt dat ook op. Directeuren krijgen een fair aandelenbelang in de onderneming die ze leiden.

Wat versta jij onder groei?

Groei is beperkt tot je eigen ambitie. Iedereen heeft natuurlijk een soort levensduur, daarbinnen kun je van alles doen. Ik heb veel bedrijven met vereende krachten opgebouwd. Wat ik heb geleerd is dat je afhankelijk bent van het talent dat je onderweg tegenkomt. Ik wil niet voor winst en omzet groeien.

De basis is dat het leuk moet zijn. De kern van groei vind ik eigenlijk persoonlijke groei. Mijn zoon van 32, Thijs is ook ondernemend. Ik zit nu in een fase waarin ik kijk of onze ambities op één lijn liggen. Mijn ideaal is om het familiebedrijf door te laten groeien. Dat kan in eigen beheer met mijn zoon of met team van andere mensen.

Wat is je grootste uitdaging tot nu toe geweest?

De zoektocht naar talent. Is associeer groei met juiste mensen op juiste plek krijgen. Er moet een goede match qua energie zijn. Ik word blij van de combinatie tussen talent, mindset en positieve energie. Het is met personeel een continue stroom van veranderingen, wat begrijpelijk is. In welke fase zitten ze? Hebben ze net hun eerste huis? Zijn er baby’s op komst? Hoeveel tijd en energie stoppen ze in hun werk?

Vroeger werd ik blij van het scoren op sales. Ik doe nog altijd veel sales. Vaak begonnen mijn bedrijven namelijk te groeien via sales en kon ik van de marges mijn mensen betalen. Als je met grote klanten een goede relatie kan opbouwen, dan kun je veel voor elkaar krijgen. Met goede klanten is het altijd win-win. Ondertussen zijn er ongeveer 70 werknemers in dienst, verdeeld over 7 werkmaatschappijen. De juiste persoon op juiste plek krijgen is nu mijn belangrijkste drijfveer.

“Het is fijn om te weten dat je niet alle expertise zelf hoeft te hebben.”

Wanneer kwam G+ Advies in beeld?

Het contact werd gelegd via een accountantskantoor, zo ben ik op het overnamepad beland. Ik zat in een holding met een senior partner waar ik een conflict mee kreeg. Martin van G+ heeft toen geholpen de holding volledig aan te kopen. Er zaten wat bedrijven in waar de andere eigenaar nog niet vanaf wilde. Samen met G+ hebben we veel onderhandelingen gevoerd. Ondertussen deden we de voorbereiding met de banken om te kijken of alles financieel haalbaar was.

Wat is hun rol?

Ik ben nu ook weer aan twee of drie bedrijfjes aan het snuffelen. Dan maak je een berekening over terugverdientijd en rendement. Fiscaal-technisch en financieel-technisch heb ik hun specialisme echt nodig. Zij vullen mij aan waar ik iets tekort kom.

Hoe is de samenwerking geëvolueerd?

Door samen trajecten te doen leer je elkaar kennen. Martin is iemand die mijn eigen talent versterkt. Het is fijn om te weten dat je niet alle expertise zelf hoeft te hebben.

Ik ben van nature ook meer een generalist. Daarom is vertrouwen heel belangrijk. Bij G+ is advies is advies altijd eerlijk en rechtdoorzee. Ook een ‘ik zou het niet doen’ is soms goed om te horen. Als je een verkeerde weg inslaat wil je op tijd terug om je verliezen te beperken. Het belangrijkste is dat je als ondernemer de eerste stap durft te zetten. Daarna moet je vertrouwen op de expertise van anderen om te weten of je op het goede pad zit.

Hoe zie je de toekomst?

Ik heb altijd een drang naar vrijheid gehad. Toen ik begon met ondernemen was het idee om financieel onafhankelijk te worden. Risico’s nemen heeft me uiteindelijk die vrijheid opgeleverd. Ik heb het geluk gehad om veel dingen uit te mogen proberen. Sommige zaken zijn goed gelukt, anderen niet. Geld is energie. Energie voor nieuwe ideeën en avonturen. De toekomst is nog altijd zoekende maar dat is prima. Mijn zoon zit nu in Portugal voor een investering in vakantiehuizen, dus het is de vraag is hoelang we samen blijven ondernemen. Ik ben eigenlijk al gepensioneerd [lacht]. Eventueel gaan we weer onafhankelijk van elkaar ondernemen. Dat kan wellicht met aandeelhouders, maar dat zien we allemaal nog wel.


Groei is meer dan een winstaandeel. Hoe kunnen wij jou helpen?

Uw bedrijf is altijd in ontwikkeling. Het maakt - net als een mens - van alles door. In al deze fases is G+ een betrouwbare partner met kennis en ervaring.

Contact

Wilt u meer weten? Neem contact op met:


Hendrik-Jan Groeneveld

hgroeneveld@gplus.nl

06 5123 5647


Martin Stegeman

mstegeman@gplus.nl

06 1805 2673