Ondernemers­verhaal

Kees de Jonge - IPE

Vervaardiging van metalen maatwerkproducten

Ondernemers­verhaal

Kees de Jonge - IPE

Vervaardiging van metalen maatwerkproducten

Ondernemer zoekt bedrijf voor overname

Kees de Jonge zoekt naar een onderneming om over te nemen. Na een paar ontmoetingen met G+ besluiten ze om gezamenlijk op zoek te gaan naar een geschikt bedrijf. Kees lijkt op basis van zijn betrouwbaarheid en scherpe blik het beste op zijn plek in een productiebedrijf. Na een flinke zoektocht komt IPE metaalbewerking in beeld. In het voorjaar van 2018 wordt het bedrijf overgenomen. G+ helpt via een minderheidsbelang met de financiën en ander ondersteunend werk.

Wat versta jij onder groei?

Toen we IPE in 2018 overnamen hebben we de eerste driekwart jaar geleidelijk kleine veranderingen doorgevoerd. We waren erop gebrand om eerst de markt en de onderneming zelf te leren kennen.In 2019 lag het bedrijf na wat personeelswisselingen beter op koers. De pandemie zorgde natuurlijk voor de nodige schrik. Het was meteen in de markt te voelen en daarmee liep onze bedrijvigheid terug. Gelukkig zijn we corona uiteindelijk goed doorgekomen.

Sinds de overname hebben we ieder jaar - ondanks onstuimige tijden - een stijgende lijn in omzet en winstgevendheid vast weten te houden.

Wat heeft G+ voor jouw groei betekend?

Heel veel. Dat begint in de tijd voordat we IPE overnamen. Ik had vóór G+ namelijk ervaring opgedaan met ander adviesbureau. Dat ging steeds over de korte termijn en elk bedrijfsbezoek werd uurtje-factuurtje afgerekend. Dan vliegt het geld er snel uit. Het langetermijndenken en de toewijding van G+ was erg welkom. De insteek werd al snel dat we samen in een onderneming zouden stappen. We keken door dezelfde bril naar interessante bedrijven: "Wat maakt het interessant?" Kunnen we het eens worden maar ook kritisch op elkaar zijn? Daar leer je een hoop van.


“De lange termijn focus en toewijding spreken mij aan.”

Hoe zag die samenwerking er toen uit?

Ik was actief aan het zoeken en Martin had een een waardevol overzicht van vraag en aanbod. Dat maakte de zoektocht makkelijker. Er was heel intensief contact in die tijd. Altijd gelijkwaardig en complementair. We voelden elkaar goed aan bij elke evaluatie. We zijn een keer ergens ingestapt maar ook weer mee gestopt. Uiteindelijk kwam IPE op ons pad, dat voelde voor iedereen goed. Daarom heeft G+ er nu ook een belang en adviserende rol in.

Welk groot obstakel heb je moeten overwinnen?

De effecten van corona en de oorlog in Oekraïne zijn wel zaken waar we allemaal niks aan kunnen doen, maar die ons werk lastig maken. Er heerst materiaalschaarste waardoor ik nu heel scherp moet zijn op dagelijks veranderende prijzen. De oorlogssituatie maakt het eerlijk gezegd nog lastiger dan tijdens corona. Dan is het fijn om er niet alleen voor te staan.

Hoe is jullie contact nu?

We hebben periodiek contact en de heren komen regelmatig over de vloer. De ene keer komt het initiatief om even te polsen vanuit hun. De andere keer geef ik ze een update over de situatie bij ons. Het kan dan gaan over de dagelijkse leiding, de koers of over personeel. Maar Martin springt nu bijvoorbeeld ook in bij de online marketing. We hebben natuurlijk een gezamenlijk belang. Ik vind het een hele prettige samenwerking en zou wensen dat ik ze 20 jaar geleden tegengekomen was.

Groei is meer dan een winstaandeel. Hoe kunnen wij jou helpen?

Uw bedrijf is altijd in ontwikkeling. Het maakt - net als een mens - van alles door. In al deze fases is G+ een betrouwbare partner met kennis en ervaring.

Contact

Wilt u meer weten? Neem contact op met:


Hendrik-Jan Groeneveld

hgroeneveld@gplus.nl

06 5123 5647


Martin Stegeman

mstegeman@gplus.nl

06 1805 2673